Alternative Songwriting

Methodes voor alternatieve songwriting

Laten we eens wat anders maken

Soms wil je wel eens iets anders maken dan wat je normaalgesproken maakt. Hoe maak je iets anders zonder te vervallen in oude patronen? Als je gaat zitten met je instrument dan is de kans groot dat je vingergeheugen de overhand krijgt. Om echt een andere weg in te slaan moet je wat aanpassingen maken in het schrijfproces.

Om je werkproces aan te passen moet je voorkómen dat je in je comfortzone terechtkomt. Probeer eens niet aan het eindproduct te denken maar denk na over de weg naar dit eindproduct. Op welke manier schrijf je normaalgesproken een song? En wat kan je eraan doen om deze manier van werken te omzeilen?

De uitkomst is onbekend

Neem een paar minuten de tijd om een methode te bedenken voor het schrijven van een song waarvan de uitkomst onbekend is. Waarschijnlijk moet je met een enorm omslachtige methode komen om je originele werkwijze te omzeilen, maar dat is nou juist de bedoeling. Ik zal een voorbeeld geven.

Doormiddel van vrije associatie rondt één thema heb ik losse zinnen op papier gezet. In mijn DAW heb ik een drumloop aangezet waarover ik de tekst monotoon kan voordragen. Nu ik een tekst heb opgenomen kan ik gaan nadenken over de melodie. Normaalgesproken ga ik met een akoestische gitaar zitten en improviseer ik wat ideeën tot ik met een werkende melodielijn kom.

Ik moest mijn oude patroon verbreken en heb dus een algoritme bedacht om tot een melodielijn te komen. Het algoritme gaat als volgt:

Melodie algoritme

  1. Neem en a4’tje en knip dit in vlakken.
  2. Schrijf alle natuurlijke tonen op 7 vlakken (A tot en met G).
  3. Schrijf op de rest van het papier combinaties van intervallen zowel omhoog als omlaag.Melody Algorithm Cards
  4. Maak een stapel met natuurlijke tonen en een stapel met intervallen en draai de kaarten om zodat je ze niet ziet.
  5. Hussel beide stapeltjes en kies een natuurlijke toon, leg de gekozen toon apart. Melody Algorithm Shuffled
  6. Kies dan 2x een interval en herhaal stap 5 en 6 totdat alle natuurlijke tonen op zijn.
  7. Als alle natuurlijke tonen op zijn hussel je deze stapel weer door elkaar en begin je opnieuw.
  8. Houd de resultaten bij op papier of zet ze direct in je sequencer.

Op deze manier heb ik een melodie kunnen maken die los staat van mijn normale werkproces. Natuurlijk kan je regels toevoegen om de uitkomst wat meer te verfijnen. Denk aan het begrenzen van de toonhoogte om de melodie binnen 2 octaven te houden.

Na het opschrijven van de melodie kon ik dit gaan combineren met de ingesproken tekst. In Cubase zit een ingebouwde pitch-correctie tool genaamd vari-audio. Maar met Autotune of Melodyne is dit ook prima mogelijk. Ik heb in de tuning software de noten van de melodie gekoppeld aan elke lettergreep. Op deze manier krijg ik voor het eerst de melodie te horen.

Omdat mijn algoritme voor een groot deel bestaat uit willekeur kwam ik met een interessant resultaat. Je hebt nu misschien de nijging om direct in te grijpen en het resultaat te beïnvloeden maar probeer dit nog even uit te stellen.

De fundering opbouwen

Nadat de melodie klaar was ben ik gaan spelen met een baslijn. Op deze manier kon ik context geven aan de melodie waardoor het al een stuk bruikbaarder werd. Bovendien kon ik nu al een refrein uit het geheel halen waardoor het nummer vorm begon te krijgen.

Wel had ik het idee dat een á twee noten van de melodie net een halve stap omlaag of omhoog konden om het geheel wat meer kloppend te krijgen. In deze fase van het proces liet ik mijzelf toe om kleine aanpassingen te maken.

Alternative Songwriting

Met een melodie, bas en een simpele structuur kon ik de rest inkleuren met akkoorden. Ook de tijdelijke drumloop was aan vervanging toe. Langzaamaan begon zich een heel nummer te vormen. Het enig wat nog resteerde was het opnieuw inzingen van de melodie zodat ook dit wat natuurlijker ging klinken.

Kleine aanpassingen

Ook de tekst had nog wat aanpassingen nodig zodat het ritmisch meer klopte met de melodie. Maar uiteindelijk is het me gelukt om met een heel verfrissend resultaat te komen. Je zou kunnen denken dat de song voor een groot deel is geschreven door het algoritme. Maar aan de andere kant moet het algoritme wel door jou bedacht worden.

Dit is maar één voorbeeld van een alternatief schrijfproces maar er zijn nog honderden andere manieren te bedenken. Mocht je een keer vastlopen zoek dan naar een manier om het roer om te gooien en denk na over een alternatief werkproces.

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!