Procrastinating Decisions

Keuzes uitstellen

Belangrijke keuzes uitstellen

Het is nooit verstandig om keuzes uit te stellen. Dit geldt niet alleen bij het schrijven van nieuwe nummers maar ook tijdens de opname, productie en zelfs de mix. Een bekende term is: ‘we will fix it in the mix’. Het verschuiven van een keuze naar een ander moment lijkt misschien niet rampzalig. Maar vaak komen er tijdens de mix problemen aan het licht die eigenlijk tijdens de opname al opgelost moesten worden.

Procrastinating Decisions

Laatst moest ik in een korte tijd een demo schrijven, opnemen en produceren. Terwijl ik met een gitaar in mijn hand de structuur aan het doornemen was kwam ik erachter dat de overgang van het eerste refrein naar het couplet niet zo soepel klonk. Destijds dacht ik: ‘ach dat los ik tijdens de productie wel op, ik voeg wel een extra maat toe dan kan ik het altijd met een delay of iets dergelijks oplossen’. Het werkelijke probleem zat hem in de verschillende akkoordprogressies tussen het couplet en het refrein. Het was een harde overgang waar eigenlijk een modulatie nodig was om de twee delen met elkaar te verbinden.

Besteed wat extra tijd aan je microfoonopstelling

Soms wil je snel een microfoon neerzetten om een idee op te nemen. Het komt vaak genoeg voor dat dit eerste idee aanleiding geeft tot een hele toffe productie. Maar omdat je net even te weinig tijd hebt besteed aan een goede microfoonopstelling zit je misschien wel vast aan een slechte opname. Het is heel lastig om op een ander moment exact dezelfde performance neer te zetten. Neem daarom altijd een paar minuten extra de tijd om je gitaar te stemmen en je apparatuur goed in te regelen. Het zou zonde zijn om erachter te komen dat je die gouden take met een ontstemde gitaar hebt ingespeeld.

Puristisch gezien doet elke bewerking afbreuk aan het origineel. Als je vindt dat er te veel laag in je piano opname zit denk dan niet dat je dit later met een equalizer wel kan oplossen. Los het op door microfoons te verplaatsen of andere microfoons te kiezen. Het uitstellen van keuzes lijkt makkelijk, maar vroeg of laat loop je tegen de lamp.

Draag je problemen niet over aan anderen

Ook een mix engineer kan denken dat het gerommeld in het mid-laag wel door een mastering engineer wordt opgelost. Maar elke volgende stap in het proces biedt minder mogelijkheden om deze problemen op te lossen. Een mastering engineer kan met toonregeling of multiband compressie het laag-midden gebied meer onder controle krijgen. Maar, het is veel makkelijker als de mix engineer gewoon de bas een dB of twee zachter zet.

Een probleem lijkt soms later makkelijk op te lossen. Maar juist nu je er mee bezig bent is het veel makkelijker om problemen aan te pakken. Een edit die niet lekker geplaatst is kan makkelijk verschoven worden tijdens de productie. Maar na het exporteren wordt het een stuk lastig om dit soort problemen op te lossen.

Vaak als ik zelf zowel produceer en mix dan vind ik het nog steeds fijn om de twee processen zo veel mogelijk uit elkaar te houden. Als de productie klaar is dan groepeer ik vergelijkbare klanken bij elkaar om de hoeveelheid sporen voor de mix klus te beperken. Als ik er tijdens de mix achter kom dat mijn elektronische kickdrum sample te veel laag bevat, dan ga ik niet met toonregeling priegelen. Ik kan gewoon het vorige project openen en het sampletje iets korter maken, probleem opgelost!

Muziekproductie gaat over het maken van keuzes, als je keuzes uitstelt dan lever je uiteindelijk half werk. Als je ooit denk dat iets nog niet helemaal werkt, los het dan alsjeblieft gelijk op en verschuif het niet naar een later moment of een ander persoon. Vaak is je eerste keuze het best, kies met zekerheid en houdt je aan je keuzes.

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!