Zelf Muziek Schrijven op Gitaar

Zelf muziek schrijven op gitaar

Je speelt nu al een tijdje gitaar en vraagt je af hoe al die bekende artiesten nu eigenlijk hun liedjes bedenken? Na het oefenen van talloze licks, toonladders en akkoorden voel je toch wel de kriebels om zelf te beginnen met muziek schrijven. Zelf muziek schrijven op gitaar is helemaal niet zo moeilijk, je hebt waarschijnlijk al de vaardigheden om te beginnen.

“Maar, moet ik dan niet allerlei dingen weten over muziektheorie weten?”. Denk je echt dat al die bekende rock gitaristen zweren bij muziektheorie? Ik denk van niet. Bekijk maar eens hoe Dave Grohl zijn schrijfproces uitlegt.

Ze doen niet veel meer dan het pingelen wat iedere gitarist op een regenachtige dag ook doet. Het gaat erom dat je de kleine ideetjes koestert en omvormt tot een groter geheel genaamd een lied. Laten we beginnen met muziek schrijven op gitaar. 

Begin met een ritme

Voordat je begint, raad ik je aan om wat tijd vrij te maken en een plek te vinden waar je je kan focussen. Ik begin meestal met een ritme en een bepaalde akkoordprogressie. De meeste liedjes gebruiken maar 3 of 4 akkoorden dus laten we het onszelf niet te moeilijk maken.

Spelen met het ritme en de dynamiek inspireert me om tot een herhalend patroon te komen. Daarna denk ik na over de structuur van het nummer, welke 9 van de 10 keer bestaat uit een couplet gevolgd door een refrein. Voelt het patroon dat ik speel groots, wijds en open? Dan is het waarschijnlijk een refrein. Maar meestal begin ik een stapje kleiner, zachter en met weinig ritmische dichtheid.

Een couplet in een refrein veranderen is niet moeilijk. Denk maar eens aan de volgende parameters die je tot je beschikking hebt:

  • Dynamiek of luidheid
  • Ritmische dichtheid
  • Harmonische dichtheid
  • Akkoordprogressie
  • Klank

Contrast is het belangrijkste

Alles draait om contrast. Als je een couplet begint met één akkoord per maat, gebruik in het refrein dan twee akkoorden per maat of zelfs één akkoord per twee maten. Speel 16e noten in het refrein nadat je 8e noten hebt gespeeld in het couplet. Verander de volgorde van je akkoordprogressie of voeg compleet nieuwe akkoorden toe.

Misschien wil je wel dat het couplet swingt, maar dat het refrein hartstikke recht is. Natuurlijk kun je ook de klank veranderen! Dit kan door simpele drieklanken te gebruiken in het couplet en barré akkoorden met toegevoegde 7 of 9 akkoorden in het refrein. Of misschien wil je wel met palm-mute spelen in het couplet en trap je het distortion pedaal op zijn staart in het refrein. Dit zijn slechts voorbeelden, maar zodra je begint te denken in contrasterende parameters wordt muziek schrijven plots een stuk eenvoudiger.

Structuur

Als ik eenmaal een simpele couplet/refrein structuur heb, dan herhaal ik dit simpelweg twee keer waardoor het meeste werk er alweer op zit. Nu kan ik nadenken over het toevoegen van een pre-chorus om couplet en refrein met elkaar te verbinden. Misschien heb ik een bridge nodig om het nummer te verlengen zonder dat het saai wordt?

Een simpele manier om een bridge toe te voegen is om zo zacht als je maar kan te spelen met maar één hele noot per maat. Dit wordt in popmuziek veel gebruikt als breakdown tussen twee refreinen in. Zelfs als de akkoordprogressie niet verandert, is het contrast groot genoeg om de luisteraar geïnteresseerd te houden.

Nadat de basisstructuur af is, kun je twee verschillende kanten op gaan. Eén kant is om een tekst te schrijven en een melodie te bedenken. De andere kant is om nieuwe instrumentele partijen toe te voegen bovenop de partij die je net bedacht hebt.

Het is handig om toegang te hebben tot opname software zoals Garageband, Logic, Ableton, Cubase of Reaper.

In deze video geef ik je 8 tips voor het opnemen van akoestische gitaar.

De optie om je ideeën op te nemen en af te spelen stelt je in staat nieuwe partijen te bedenken. Als je geen toegang hebt tot opname software en apparatuur, schakel dan de hulp in van je bandleden om live aan de slag te gaan.

Extra partijen toevoegen

Overhandig de akkoorden aan een andere gitarist of toetsenist zodat jij je handen vrij hebt om met nieuwe ideeën te komen. Je nieuwe liedje voor de band spelen en de andere muzikanten laten jammen is ook een manier om al improviserend tot nieuwe ideeën te komen.

Het kan moeilijk zijn om nieuwe partijen te bedenken en een basale kennis van muziektheorie kan zeker geen kwaad. Maar het belangrijkste gereedschap blijven toch echt je oren. Als het goed klinkt dan is het ook goed, laat andere mensen je niet van de kaart brengen. Het is jouw nummer, en alleen door nieuwe nummers te schrijven en plezier te hebben kun je het vak leren. Oefening baart kunst, dus ga aan de slag met die nieuwe nummers!

Wil je meer leren over muziekproductie? Ik geef les aan muzikanten, singer-songwriters en muziekproducers in Amsterdam, dus kom gerust langs voor een gratis proefles.

Share this post

Gratis Checklist

Download nu mijn gratis PDF met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen als muziekproducer.

Wat heb je nodig e-book cover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij beginnen als muziekproducer?

Download nu het GRATIS E-book met daarin alles wat je nodig hebt om te beginnen met muziekproductie.

Wat heb je nodig e-book cover