Heb ik een mix template nodig?

Waarom heb ik een mix template nodig?

Heb ik een mix template nodig?

Bijna alle professionele mix engineers op de aardbol gebruiken een mix template. Zelf wilde ik al langer een mix template maken maar ik kon mij er in eerste instantie niet toe zetten. Als je net begint met het mixen van muziek kan de gedachte om aan een ‘go-to’ mix template te beginnen overweldigend zijn.

Toen ik net begon met mixen veranderde mijn werkwijze drastisch per nummer. Ik wist niet hoe elke plug-in zou reageren op verschillende instrumenten en klanken. Ik probeerde veel nieuwe technieken en plug-in types uit. Hoewel ik het voordeel van een mix template kon zien, wist ik simpelweg niet hoe ik er een moest maken. Niet in technische zin, maar op een manier die de template bruikbaar zou maken voor veel verschillende projecten. Heb ik een mix template nodig?

Een mix template bespaart tijd

Na een tijdje begon ik echter patronen te herkennen tijdens mijn mixproces en begreep ik waarom een mix template daadwerkelijk nuttig kan zijn. Ik heb altijd één bepaalde compressor gebruikt voor parallelle compressie doeleinden en ik had een aantal reverb sends waar ik steeds op terugkwam. Ik begreep dat een mix template veel tijd kon besparen bij het instellen en patchen van plug-ins.

Niet alleen tijdens het mixen, maar ook tijdens het produceren begon ik steeds vaker dezelfde dingen te doen. Zoals het routen van externe instrumenten en het instellen van veelgebruikte software instrumenten.

Begin met presets

Het werd tijd om aan mijn mix template te beginnen. Maar voordat ik dat deed, begon ik presets op te slaan van veelgebruikte reverb, delay, en andere effect plug-ins. Ik maakte presets die achteraf makkelijk te bewerken waren voor verschillende doeleinden om tijd te besparen.

Nadat ik allerlei presets had gemaakt opende ik een blanco project om wat effect-bussen toe te voegen. Er zijn verschillende manieren om galm te gebruiken daarom heb ik voor elk specifiek gebruik een aparte bus aangemaakt. Bijvoorbeeld: een korte ambience galm om diepte toe voegen zonder het geluid te veel te verdoezelen, een langere plaatgalm voor zang, en een hall algoritme om instrumenten ver weg in de mix te plaatsen. Ik deed hetzelfde met mijn delay plug-ins. Een transparante stereo-delay, mono delay, hit delay en band echo’s. Na deze plug-ins plaatste ik ook een equalizer om lage en hoge frequenties niet te veel kostbare ruimte in te laten nemen.

Makkelijker om ideeën te proberen

Deze effect-bussen paraat hebben bespaard mij een hoop tijd en ik kan tegelijkertijd snel nieuwe ideeën uitproberen door een geluid naar een andere bus te sturen. Ik heb ook complete insert-effect presets gemaakt voor instrumenten zoals bas, zang, kick, snare enzovoort. Maar deze presets sloeg ik niet in het template zelf op omdat ik deze presets alleen zou oproepen als ik ze echt nodig had. De valkuil van een mix template is om alle mogelijke plug-ins in je template te zetten. Probeer een template te maken met alleen de meest gebruikte plug-ins. Dit bespaart niet alleen de rekenkracht van je computer, het zal je ook helpen om sneller beslissingen te nemen.

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!