Reference tracks

Referentietracks gebruiken

Hoe gebruik je referentietracks?

Je muzikale ideeën verbaal uitleggen kan soms erg lastig zijn. Je kan natuurlijk altijd een instrument gebruiken om je ideeën te vertalen, maar dit is niet altijd de meeste praktische methode. Bovendien, heb je niet altijd een instrument bij de hand. Een andere manier om er zeker van te zijn dat iemand begrijpt wat je bedoeld is door het gebruik van referentie tracks.

Als je op zoek bent naar een bepaalde sound is het makkelijk om te refereren aan een bekende artiest of band. Als je een gitarist vraagt om een Hendrix achtige solo te spelen of als je tegen de drummer zegt dat hij meer als Bonham moet spelen, weten zij onmiddellijk wat je bedoelt. Bestaande muziek gebruiken om iets uit te leggen kan ook van pas komen als je binnenkort de studio ingaat.

Reference tracks

Referentietracks zijn objectief

De geluidstechnicus vertellen welke klank je zoekt kan erg subjectief zijn. De termen: warm, koud, zwaar, dun, immens, lo-fi of clean kunnen voor ieder persoon iets anders betekenen. Probeer in plaats daarvan te refereren aan de gitaarklank van ‘Enter Sandman’ of de zang harmonieën van ‘Fleet Foxes’.

Referentie tracks kunnen gebruikt worden bij het verklaren van muzikale gedachten tot het vergelijken van verschillende processing technieken tijdens het mixen. Bekende, zeer gewaardeerde tracks kunnen door een mix engineer gebruikt worden om zijn mix te vergelijken met deze referentie. Als bijvoorbeeld de referentietrack meer informatie bevat in het hoog, kan er een aanpassing gemaakt worden om meer in de buurt te komen van deze referentie.

Zelfs live geluidstechnici gebruiken referentie tracks om geluidssystemen en de akoestiek te testen. Zij brengen muziek mee met bepaalde mankementen of kenmerken die ze door en door kennen en kunnen daardoor goed horen hoe het systeem reageert. Als ze een track hebben met veel lage frequenties en dit frequentiegebied verdwijnt volledig tijdens de test, dan weten ze dat er iets mis is.

Een foto zegt meer dan 1000 woorden

Een foto zegt meer dan 1000 woorden, referentietracks zeggen nog meer. Referentie tracks kun je gebruiken om op een objectieve wijze je gedachten te verklaren. Ik raad aan om een bibliotheek samen te stellen van nummers die je enorm goed kent. Dit is handig om altijd een vorm van referentie bij de hand te hebben.

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!