Magic plugin that solves all your problems

Opzoek naar die magische plugin

Een plugin die al je problemen oplost

We kennen allemaal de populaire audio guru forums waar mensen graag over hun favoriete apparatuur praten. Tegenwoordig hebben we social media en daarmee komen er honderden verschillende audio- en muziekgroepen bij. Sommige groepen zijn gebonden aan een merk en streven ernaar klanten te helpen hun problemen op te lossen. Andere zijn om advies te vragen over opnametechniek, mixen, songwriting en al het andere wat je maar kunt bedenken. Er is echter één onderwerp dat keer op keer terugkomt en deze vraag wordt vaak gesteld door beginners.

De eindeloze zoektocht naar nieuw speelgoed

“Welke instellingen moet ik gebruiken om een volle mix te krijgen” of “welke plugin heb ik nodig voor mijn kick?” zijn enkele voorbeelden. Het probleem is dat deze mensen vragen om snelle en korte oplossingen en opzoek zijn naar magische plugins die gewoonweg niet bestaan. Het ergste is nog dat mensen die op deze vragen reageren meteen komen met een hele waslijst aan plugins die je absoluut moet hebben. Wanneer de vraagsteller genoeg vertrouwen heeft opgebouwd om zijn welverdiende centjes aan een bepaalde plugin te besteden, realiseert hij zich al snel dat deze plugin niet alles kan doen wat hij wilde en gaat daarom weer verder, opzoek naar nieuwe plugins.Magic plugin that solves all your problems

Er zijn ook geen magische instellingen of regels om eq of compressie op een bepaald geluid toe te passen. De enige regel die als heilig beschouwd kan worden is ‘gebruik je oren’. Het zou handiger zijn als mensen deze vragen zouden beantwoorden met handige richtlijnen. Bijvoorbeeld, als je een modderige, ongedefinieerde mix hebt, importeer dan referentietracks om jouw mix te vergelijken met een professionele mix om zo voor de gemaakte mixfouten te compenseren.

Leren mixen kost tijd en moeite

De waarheid is dat het leren mixen gewoonweg veel tijd en moeite kost. Probeer het zoals alles waar je goed in wil worden zo veel mogelijk te doen en probeer andere mixen te deconstrueren. Hoe is de algehele volumebalans? Hoe luid staat de galm in relatie tot de zang? Hoe zijn de verschillende instrumenten geplaatst in het stereoveld? Luister ook naar muziek op veel verschillende geluidssystemen om te begrijpen hoe elk systeem reageert.

Een andere veel voorkomende fout die beginnende mixers vaak maken is het over compliceren van dingen. Ze focussen direct op het compressen van de snaredrum en het eq’en van de achtergrondzang. Waarom kijk je niet gewoon naar het grote geheel en negeer je die solo knop om eerst een basis mix te maken met alleen volume en panning? Je hoeft ook niet elk individueel spoor te bewerken. Als het goed is, blijf er dan vanaf!

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!