Create your own kickdrum

Maak je eigen kickdrum

Het maken van een goede kick was voor mij vaak een groot mysterie. Hoe maken professionele producers kicks die in een club punchy en vol klinken? In werkelijkheid worstelen veel producers met het maken van goede kickdrums. Hoe zorg je ervoor dat je een goede kickdrum maakt?

Ten eerste beginnen veel producers al met geweldig klinkende samples. Ten tweede, als je en goede kickdrum hoort waarom sample je die niet gewoon? Hip Hop producers samplen al jaren platen van anderen, wees dus niet verbaast als de muziekproducers van vandaag niet ook af en toe een kickdrum lenen van hun collega’s.

Een groot probleem bij het vinden van de juiste kick is de luisteromgeving. Een diepe kickdrum kan doorlopen tot wel 20Hz. Je hebt een akoestisch behandelde ruimte nodig met monitoren die dit extreme laag kunnen weergeven. Maar wat als je geen akoestisch behandelde ruimte hebt?

Create your own kickdrum

Luister en vergelijk

Je kunt je net als veel andere producers richten op wat je wél kunt horen en je eigen kickdrums vergelijken met die van andere producers. Luister in verschillende ruimtes en indien mogelijk, luister je in de club zelf. Hoe lang is een typische kick? Hoe veel hoog bevat een kick? Hoe punchy is het middengebied? En hoe klinkt de frequentie zwiep?

Het gebruik van analytische plugins kan ook erg nuttig zijn. Vooral als je het diepste laag niet kan horen. Een spectrogram zoals de gratis Voxengo Span kan worden gebruikt om het diep-laag gerommel weer te geven wat je normaalgesproken niet zal horen. Een oscilloscoop zoals de s(M)exoscope is handig om te zien hoe lang je kickdrum daadwerkelijk is. Importeer eens wat kickdrums van je favoriete producers en vergelijk deze met elkaar.

Het zal opvallen dat veel kickdrums niet langer doorklinken dan een halve tel. De meeste kickdrums hebben een lengte van een 8ste noot. De oscilloscoop laat je zien of je kickdrum overlap vertoont, wat je te allen tijde wilt voorkomen. Maak een kick ook niet te kort, want hoe langer je kickdrum is, hoe meer laag je hebt.

Het stapelen van kickdrums

Het is altijd beter om één sample te gebruiken aangezien dit allerlei fase, tuning en timing problemen voorkomt. Maar als je meerdere kickdrums over elkaar wilt leggen probeer deze dan eerst te scheiden in het tijdsdomein. De attack van een kick bevindt zich in de eerste 50 milliseconden. Als je het laag van een sample wilt combineren met het hoog van een ander dan maak je simpelweg een knip met een crossfade ertussen. Houdt tegelijkertijd je oscilloscoop in de gaten en let op eventuele dynamische pieken. Indien er pieken optreden verschuif je één van de samples om ze soepeler te laten overvloeien.

Mocht je het laag van het ene sampletje nou goed vinden maar het hoog van een ander, dan wordt knippen geen optie. In dit geval moet je wel een equaliser gebruiken. Probeer een transparante toonregeling in te zetten met minimale fase artefacten en gebruik een 6 dB/octaaf of 12dB/octaaf helling om faseverschuivingen tot een minimum te beperken. Het vergt wat experimentatie om tot een optimaal cross-over punt te komen.

Je eigen samples synthetiseren

Met een synthesizer kan je ook kickdrums maken. Sterker nog, de beroemde 808-kick is ontworpen met Rolands eigen SH101 synthesizer. Je moet daarvoor wel veel weten over synthese technieken. Tegenwoordig is dit niet meer nodig omdat er verschillende drum-synthesizers op de markt zijn in plug-in vorm. De Kick-2 plug-in van Sonic Academy is een geweldige plug-in die je veel controle geeft. Hiermee kun je de pitch en amplitude van een oscillator aanpassen om de perfecte sub te creëren. Deze sub-oscillator kan vervolgens worden gecombineerd met allerlei attack-samples. Bigkick van Plugin Boutique is ook een prima plugin om allerlei kicks te maken van house en techno tot classic trance.

Analoge drumcomputers

De beroemde drumcomputers van Roland worden al decennia lang gebruikt en we zullen ze de komende tijd nog volop blijven horen in muziekproducties. Deze klassieke geluiden lijken op de en of andere manier in bijna elk nummer te passen. Als je old-school housemuziek maakt, hoef je niet verder te kijken dan een paar goede 909 samples. Maar misschien biedt een plug-in als Drumazon meer opties, wat de TR-909 bijna perfect emuleert.

Het voordeel van deze drumcomputers is dat je de lage-tom ook prima kan gebruiken om vette kickdrums te maken. Vooral met wat creatieve vervorming, toonregeling en compressie hier en daar wordt het al snel een interessante klank.

Unieke kickdrums

Mocht je die 909 nou echt zat zijn, dan kan je proberen om zelf je eigen kickdrum klanken op te nemen. Pak een microfoon, field-recorder of je telefoon en ga opzoek naar voorwerpen in huis of op straat. Trommel op waterflessen, olievaten, containers, metalen kastjes of ander object dat lage tonen produceert. Pitch de opname omlaag om een nog lagere toon te behalen.

Een andere tip is om een high-pass filter te gebruiken met de resonantie op maximaal. Als je de frequentie precies goed afregelt krijg je een enorme bak laag waardoor je elk ordinair object in een kickdrum kan veranderen. Voeg wat korte, hoge klanken toe en voeg compressie toe om het attack deel vorm te geven. Wees creatief, heb een open mind en die perfecte kick komt vanzelf tevoorschijn.

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!