Remaking a track

Je lievelingsnummer namaken

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Heb je je ooit weleens afgevraagd hoe die ene track waar je zo dol op bent nou eigenlijk is gemaakt? Een producer zal zijn geheimen niet zomaar weggeven, dus tenzij je de producer toevallig kent, zal je een manier moeten bedenken om het nummer tot in detail uit te pluizen. Hoe gaat het namaken van een track in zijn werk?

Om echt diep in een nummer te duiken om er wat van op te steken moet je die dingen aan de zijkant van je hoofd gebruiken. Dat is alles wat je nodig hebt. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Dit is waar je ervaring als muziekproducer van pas komt. Zelfs als je net begint met produceren kan je al speculeren over wat een andere producer mogelijk heeft gedaan. In combinatie met een objectieve analyse zal je merken dat het helemaal niet zo moeilijk is om een van je favoriete nummers na te maken.

Begin met het importeren van het nummer in je DAW. Zoek het tempo uit en lijn de eerste tel uit met maat 1 in je DAW. Luister nu van begin tot eind naar het nummer en concentreer je in eerste instantie alleen op de vorm. De meeste elektronische muziek introduceert een nieuw element elke 8 of 16 maten. Let op belangrijke veranderingen in de muzikale vorm zoals de intro, opbouw, break en de drop. Noteer de veranderingen tijdens het luisteren op papier, in een Excel sheet of als markers in je DAW.

Een track namaken

Kijk eerst naar het grote geheel

Het is belangrijk dat je maar naar één element tegelijkertijd luistert. Als je dat niet doet raak je te snel afgeleid. Nadat je de vorm van het nummer hebt genoteerd, begin je het met opschrijven van alle instrumenten. Ga nog niet te diep in op details, luister naar het grote geheel. In plaats van het op papier schrijven van alle instrumenten kan je ook midi kanalen aanmaken voor elk instrument. Het voordeel hiervan is dat je daarna lege midi clips kan aanmaken om te visualiseren waar elk instrument wordt geïntroduceerd.

Nadat je weet welke instrumenten er gebruikt worden kan je beginnen met het toevoegen van noten. Begin met de drums, de attack van drumgeluiden maakt het makkelijk om het ene onderdeel van het andere te onderscheiden. Begin met de belangrijkste elementen zoals de kick, snare en hi-hats. Je kan hier elk generiek drumgeluid voor gebruiken, we richten ons later op het namaken van de originele geluiden. Het invullen van het drum arrangement geeft je een overzicht in de vorm van het nummer.

Harmonie en Melodie

Nu dat je de drums het uitgevogeld, is het tijd om je meer te concentreren op het harmonische fundament van het nummer. Luister naar de baspartij en gebruik een soortgelijk klinkende preset. De bas speelt slechts één noot tegelijkertijd wat het makkelijk maakt te achterhalen welke noten er gespeeld worden. Nadat je het bas arrangement hebt nagemaakt zul je ook de toonsoort herkennen.

De volgende stap is het uitzoeken van de melodie. We weten nu in welke toonsoort het nummer staat. Ga achter een keyboard zitten en probeer de melodie na te spelen. Begin stapsgewijs, zin voor zin en na een paar minuten heb je de melodiepartij uitgezocht.

Het enige wat overblijft vanuit een muzikaal standpunt is het namaken van de harmonie. We weten nu al drie dingen: de melodie, de baspartij en de toonsoort. Laten we veronderstellen dat de bas grondtonen speelt. Als we simpelweg een terts bovenop de grondtoon plakken hebben we een basisakkoord te pakken. Of de terts groot of klein is hangt af van de toonsoort. De kwint kan makkelijk bovenop de grondtoon geplaatst worden om een eenvoudige drieklank te vormen. Luister nu naar je bas, akkoorden en melodie en kijk of het werkt. Misschien kom je af en toe een vreemde noot tegen die makkelijk te verhelpen is door een noot een semitonos naar boven of naar beneden te verplaatsen.

Geluiden namaken

We hebben nu een ruw arrangement opgebouwd met enkele basis klanken. Het namaken van geluiden is een van de lastigste dingen om te leren. Ons doel is niet om een 1 op 1 replica te maken. Dit is onmogelijk tenzij we exact dezelfde DAW, synthesizers en plug-ins gebruiken als de oorspronkelijke producer. We maken een nummer na om ervan te leren, zodat we stukjes en beetjes kunnen gebruiken in onze eigen producties. Om geluiden op gehoor na te maken heb je een aantal basisvaardigheden nodig omtrent synthesetechnieken en productiestijlen.

Dat gezegd hebbende, laten we opnieuw beginnen met luisteren. Welke geluiden herken je? Misschien denk je wel: ‘wacht, dat geluid heb ik eerder gehoord!’. Misschien herken je het geluid toen je door presets aan het bladeren was op die nieuwe synth die je de andere dag kocht. Of misschien heb je het geluid al honderden keren gehoord in andere nummers? Sommige geluiden zijn iconisch voor een bepaald muzikaal genre, zoals de 808 bas in Hip-Hop of de supersaw-lead in Trance. Een bezoek aan google zal je een voorsprong geven.

Synthese technieken

Als je moeite hebt om online informatie te vinden of als je geen idee hebt waar je een soortgelijke preset kunt vinden is het tijd om het geluid stap voor stap te deconstrueren. Een geluid bestaat uit verschillende parameters. Een geluid kan in het frequentiedomein worden ontleed maar ook in het tijdsdomein. Je bent waarschijnlijk bekend met de beroemde ADSR-curve (attack, decay, sustain en release). Luister naar de attack van het geluid. Is het lang of kort? Klinkt het geluid als een orgel? Of is het meer percussief zoals een piano of gitaar? Hoe lang duurt het geluid nadat de eerste noot is gespeeld? Sla deze details mentaal op.

Verschillende soorten synthesetechnieken hebben verschillende klanken. Subtractieve synthese staat bekend om zijn filterbewegingen. Het uitfilteren van hoge of lage frequenties in de tijd. Terwijl FM meestal meer metaalachtig of hard klinkt. Van welke golfvorm is het geluid gemaakt? Heeft het veel boventonen of nauwelijks? Is het een sinus, zaagtand of blokgolf? Als het niet als een van de basis golfvormen klinkt dan kan het een wavetable synth zijn. Het geluid kan zelfs gesampled zijn van een akoestische bron of een combinatie van verschillende instrumenten. Maak jezelf vertrouwd met deze synthesetechnieken en het herkennen van hun specifieke klankeigenschappen.

Nadat je het kerngeluid hebt uitgezocht luister je naar bepaalde effecten zoals galm, delay of chorus. Chorus wordt vaak gebruikt om een geluid te verbreden terwijl galm en delay worden gebruikt om een geluid langer en groter te maken. Misschien is er overdrive of distortion gebruikt om ruwheid en kracht aan het geluid toe te voegen.

Er zijn honderden variabelen die een geluid vormen, het is dus bijna onmogelijk om een geluid puur op gehoor na te maken. Dit is ook niet het doel. Het doel is om je oren te trainen en je geluidsvaardigheden te ontwikkelen. Als je ooit vastloopt, op zoek naar inspiratie kan het namaken van een nummer je op weg helpen. Niemand zal ooit opmerken dat je de structuur van een ander nummer hebt gebruikt en vervangen door je eigen geluiden, arrangement, harmonie en melodie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more