Hoe vind je je eigen unieke sound?
Veel artiesten hebben een eigen geluid. Iets dat hen onderscheidt van de rest. Het hebben van je eigen unieke sound heeft niets te maken met het werken in één bepaald genre. Je unieke sound zal in alles wat je doet naar voren komen. Het zit in je bloed, je ervaring, persoonlijke interesses en je kijk op de wereld.
Laten we het eens praktisch bekijken. Stel, je werkt in een populair muziekgenre zoals EDM. Hoe kan je jezelf onderscheiden van de rest? Nou, je zou instrumenten eens op een andere manier kunnen gebruiken dan de rest. Denk aan KSHMR die niet-westerse instrumenten gebruikt in zijn producties. Hij gaat zelfs nog een stap verder door minder voor de hand liggende modi te gebruiken zoals harmonisch-mineur of frygisch.
Zwem tegen de stroom in
Wanneer iedereen zich in ‘the box’ bevindt waarom zou je niet het tegenovergestelde doen? Koop op marktplaats een goedkope digitale synthesizer en integreer deze in je workflow. Een DX7 is buitengewoon krachtig wanneer je je verdiept in dit apparaat. Jody Wisternoff is een goed voorbeeld van iemand die moderne melodieuze housemuziek maakt met behulp van old-school synthesizers.
Wat dacht je van akoestische instrumenten? In plaats van telkens weer die ene shaker loop te gebruiken kan je ook gewoon je eigen shaker opnemen. Knip ze op en je hebt zojuist een eigen unieke klank gevonden waar jij als enige op de wereld gebruik van kan maken. Eén van de redenen waarom veel EDM hetzelfde klinkt is doordat iedereen dezelfde sample-packs gebruikt. Leer je synthesizers kennen en begin met het maken van je eigen presets!
Probeer een nieuwe synth
Zelfs ‘in the box’ is er een enorm potentieel aan originele geluiden te vinden. Native Instruments’ Reaktor heeft een enorme bibliotheek aan unieke klankgenerators, drumcomputers, samplers en synthesizers. Er zijn zelfs gebruikers die hun eigen synth’s bouwen en online delen. Of, als je moedig genoeg bent, duik dan eens diep in Reaktor en bouw zelf je eigen synth.
Koop een field recorder en ga naar buiten voor wat frisse lucht. Er zijn allerlei geluiden in ons dagelijkse leven die smeken op opgenomen te worden. Hersample deze opnames, filter ze, voeg delay en reverb toe of elk ander effect en je hebt gelijk een stapel unieke geluiden om mee te spelen.
Sound zit hem in je werkwijze
Met ‘sound’ bedoel ik niet alleen de letterlijke betekenis van het woord. Sound gaat ook over de manier waarop je werkt, je workflow en creatieve proces. Misschien wil je wel niet dat alles 100% op het muzikale grid staat. Misschien hou je juist van het menselijke gevoel en vind je dat een instrument moet ademen. Mogelijk vind je het interessant om een nummer in een uur af te maken om vervolgens een week later de boel te remixen.
Wat als je eens wat anders gebruikt dan een structuur met elke 4,8 of 16 maten iets nieuws? Waarom zou je überhaupt loops maken? Dancemuziek was ooit iets nieuws en experimenteels. Tegenwoordig lijkt de structuur wel in steen gevormd en iedereen gebruikt maar diezelfde vorm. We moeten stoppen met kijken naar wat andere mensen doen en naar onszelf luisteren. Als je echt je eigen unieke ‘sound’ wilt ontwikkelen, moet je maken wat je zelf wil. Niet wat je denk dat andere mensen willen horen.