Using presets and samples

Je eigen presets en samples maken

Presets en samples hergebruiken

Na een aantal jaar muziek produceren, begin je een eigen sound te ontwikkelen. Je hebt waarschijnlijk tientallen tracks vol met handgemaakte presets en samples waar je veel tijd in hebt gestoken. Het zou zonde zijn om hier niets mee te doen, toch?

Onlangs ontdekte ik dat alle geluiden die ik ooit heb gemaakt helemaal zo slecht nog niet zijn, en het zou handig zijn als ik makkelijk toegang had tot deze bestanden. Ik zocht dus mijn oude projecten op en begon met het ontleden van bruikbare informatie. Ik exporteerde alle kickdrums, snares, loops en archiveerde dit in een folder samen met mijn gemaakte synthesizer presets. Using presets and samples

Presets bevorderen je workflow

Als je voor anderen produceert moet je een efficiënte workflow hebben om snel ideeën te ontwikkelen. Het is handig om templates te maken voor verschillende muziekstijlen met een aantal van je eigen presets ingeladen. Ik zeg niet dat je altijd dezelfde presets moet gebruiken, maar als je in tijdsnood bent kan je op deze manier snel resultaat boeken.

Je kan zelfs sessies inplannen waarbij je alleen aan sound design werkt. Maak een paar kickdrums, snares of synthetiseer een paar synth plucks. Door het scheiden van compositie en sound design, heb je altijd nieuwe geluiden tot je beschikking wanneer je weinig tot geen tijd hebt voor een productie. Snel toegang hebben tot geluiden zorgt er ook voor dat je je creatieve flow niet verpest als je aan het componeren bent.

Track presets opslaan

In veel DAW’s kan je ook track presets opslaan om een complete ketting van vooraf ingestelde effecten in één klap in te laden. Dit is niet alleen handig tijdens het produceren maar ook als je gaat mixen. Zodra je merkt dat je bepaalde handelingen vaak op dezelfde manier uitvoert wordt het tijd om een preset op te slaan.

Als je ooit in een sound design sleur terecht komt, open dan een synthesizer en duik in wat presets. Onderzoek hoe ze ontworpen zijn en probeer ze na te maken. Ik weet zeker dat je nieuwe technieken leert die je kunt toepassen op je eigen geluiden.

En als je gewoonweg geen zin hebt in synthese, pak dan een veldrecorder of desnoods een telefoon en ga op pad om buiten geluidsopnames te maken. Er zijn miljoenen manieren om veldopnames te gebruiken. Gebruik het als ambiance om wat organische beweging aan je tracks toe te voegen. Knip bepaalde onderdelen uit en speel ze achterstevoren af, pitch ze omlaag en voeg galm en delay toe en ik weet zeker dat je geluiden creëert die je normaalgesproken nooit zou kunnen bedenken.

 

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!