What is mixing music

Wat is muziek mixen?

Wat doet een mix engineer?

Vandaag wil ik het hebben over het mixen van muziek. Wat is het verschil tussen mixen en muziekproductie en waar is een mix engineer toe in staat? Net zoals er veel verschillende soorten muziekproducers zijn, zijn er ook veel verschillende soorten mix-engineers. In dit artikel hoop ik enkele misvattingen over wat muziek mixen nou eigenlijk is te verhelderen.

Mixen is simpelweg het vertalen van het ene medium naar het andere. Als je live speelt dan wil elke muzikant luid en duidelijk gehoord worden. Een live audio technicus moet de relatieve niveaus van alle inkomende audiosignalen uitbalanceren om een mix neer te zetten die werkt voor die specifieke locatie.

Een post-productie mixer maakt ook balans beslissingen. In dit geval voor film en televisie. Alle dialogen moeten verstaanbaar zijn en ze moeten gecombineerd worden met geluidseffecten zoals explosies, geweerschoten en natuurlijk muziek. What is mixing music

Opgenomen muziek mixen

Vandaag wil ik het echter hebben over het mixen van muziek, met name over opgenomen muziek. Tegenwoordig kan elk instrument op zijn eigen spoor worden opgenomen. Met drums heb je zelfs meerdere microfoons op elke trommel. Nadat de productie is voltooid, zit je met een groot aantal sporen opgescheept, zeker in moderne muziekproducties.

Terwijl de muziekproducer ervoor zorgt dat elk instrument op zich zo goed mogelijk klinkt, moet de mix engineer compromissen sluiten. De mix engineer geeft er niet om hoe goed een instrument op zichzelf klinkt. Het gaat er juist om hoe bepaalde geluiden samenklinken.

Als je een basdrum wil hebben die een aardverschuiving teweeg kan brengen maar tegelijkertijd ook een monsterlijk diepe sub bas, dan heb je een probleem. Het een moet ruimte maken voor de ander. Natuurlijk kan je deze geluiden op een manier arrangeren zodat ze nooit met elkaar interacteren. Maar in het geval dat dit niet gebeurd moet de mix engineer zijn kennis en gereedschap toepassen om auditief ruimte vrij te maken.

De gereedschapskist van een mix engineer

Met een equalizer kan overmatig laag worden verwijderd en kunnen andere storende frequenties zachter worden gezet. Soms is het nodig om geluiden te bewerken op een manier die volledig onnatuurlijk klinkt als je het geluid op solo terugluistert, maar in de mix kan het volkomen logisch op zijn plek vallen.

Compressie kan gebruikt worden om instrumenten te verdelen in het tijdsdomein. De attack of transiënt van een drumstel kan worden doorgelaten om tegelijkertijd het verval te verkorten, met meer punch als resultaat. Compressie kan ook gebruikt worden om het dynamisch bereik van een basgitaar in te perken.

Veel instrumenten hebben overlappende frequentiebanden, met name het laag-middengebied kan snel modderig worden. Overlappende frequenties, of maskering, voorkomen een dun klinkende mix, maar te veel overlap zal het nummer doen dichtslibben. Een mix technicus moet beslissen welke instrumenten het belangrijkste zijn en welke instrumenten bewerkt kunnen worden om ruimte vrij te maken.

Een deel van het geven van ruimte aan instrumenten is letterlijk met behulp van galm diepte te creëren. De drums laten klinken alsof het uit de kamer ernaast komt terwijl de zanger in je oor fluistert. Een mix engineer gebruikt delay en reverb om een gevoel van diepte van voor naar achter te bereiken, maar ook om ritmische elementen te versterken.

Aangezien we het grootste deel van de tijd naar muziek luisteren op twee luidsprekers, kan het verdelen van instrumenten van links naar rechts ook realisme toevoegen aan het geluidsschilderij dat je aan het schilderen bent. De taak van een mixtechnicus is om het nummer aantrekkelijker en beter luisterbaar te maken.

De belangrijkste taak van een mix engineer is echter om contrast te creëren. Om het verschil tussen couplet en refrein te vergroten of om bepaalde woorden te accentueren. Door verschillende parameters in de loop van de tijd te automatiseren, kan een mixtechnicus ervoor zorgen dat de aandacht van de luisteraar niet verslapt. De mix mag het nummer nooit in de weg zitten, het moet juist de boodschap van het nummer versterken.

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!