LAB-3 Interview

Interview LAB-3

Interview audio & muziekbedrijf LAB-3

Voor mijn afstudeertraject als muziektechnoloog aan de HKU heb ik verschillende bedrijven, componisten en muziekproducers geïnterviewd op het gebied van samenwerkingstechnieken. Afgelopen maand ging ik op bezoek bij een multidisciplinair mediabedrijf in Amsterdam genaamd LAB-3. Namen als McDonalds, Ikea en KFC zijn niet vreemd voor de mannen die poserend in labjassen op de voorpagina van hun webpagina staan. Een gesprek met medeoprichter Jeroen van Gessel levert een inzage op in de opstart en effectieve samenwerkingsprotocollen van het Lab.

Lab3

Op naar Amsterdam

Op een uitzonderlijke warme dinsdag voor de maand april kom ik aan bij een industrieterrein in Amsterdam-Zuid. Al snel loop ik langs een bordje met daarop: laboratoriumstraat en vervolg mijn weg richting een hoog blauw gebouw dat opvalt tussen de lagere gereedschap en ijzerwaren loodsen. Iets bijtijds sta ik voor een glazen deur met daarop in witte letters het logo van LAB-3 geschilderd. Na een druk op de bel en het zoemen van de deur word ik begroet door officemanager Kristel. We lopen naar één van de houten deuren met daarop een nummer en gaan naar binnen.

Binnen in een prachtig ontworpen studio zit daar Jeroen van Gessel aan zijn bureau. Jeroen van Gessel heeft muziek & technologie gestudeerd en is een alleskunner op het gebied van reclamemuziek. Jeroen ziet elk project als een uitdaging, “het kan niet gek genoeg”. Jeroen werkt het liefst met stemacteurs. Hij houdt ervan om mensen te coachen om ze een optimale performance te laten leveren. Daarnaast werkt Jeroen veel aan Post-productie opdrachten binnen het LAB-3 team.

Na een korte kennismaking lopen we een rondje door het pand. We wanen ons door een waar studiocomplex waarin ieder teamlid zijn eigen werkplek heeft. In de aangelegen studio luistert componist en muziekproducer Dick Kok naar zijn pas ontvangen gemasterde meesterwerken. Net als Jeroen, en trouwens iedereen bij LAB-3, heeft Dick aan de HKU gestudeerd. Dick schrijft muziek voor reclames in alle mogelijke muziekstijlen, althans, ‘alles waar een ziel in zit’.

We vervolgen onze weg langs de verschillende studio’s. Eén van de studio’s bevindt zich in het midden van het pand en heeft een hoog plafond dat reikt tot aan het dakraam. Deze studio wordt gebruikt voor drumopnames, strijkkwartetten en andere muziekinstrumenten waarvoor een wat grotere ruimte van belang is. We lopen langs verschillende werkplekken van de wat kleinere editsuites tot aan de grotere mixage ruimtes en voice-over booths. Na een wandelingetje door het pand keren we terug naar de post-productiestudio van Jeroen om verder te praten over de totstandkoming van het Lab.

Het ontstaan van het lab

Voordat Jeroen van Gessel als ZZP’er aan de slag ging heeft hij van 1996 tot 2000 in loondienst gewerkt bij Ilja Gort van Gortsound & Music. Hierna heeft Jeroen het succesvolle mediabedrijf: ‘Studio de Keuken’ opgericht waar hij tot 2008 heeft gewerkt om daarna zijn weg te vervolgen als freelancer. Het nadeel van freelancen in de reclamewereld is dat je als zelfstandige niet zo snel grote opdrachten kan binnenslepen. Grotere merken als Grolsch en Ikea stoppen tonnen in een reclame en vertrouwen erop dat jij als muziektechnoloog je beloftes waarmaakt. Een miljoenenbedrijf gaat minder snel in zee met een enkeling. Een bedrijf met meerdere mensen straalt meer vertrouwen uit en zorgt tegelijkertijd voor zekerheid. Als ZZP’er ligt het werk al snel stil bij ziekte of een ongeval. Vooral vanwege de vaak krappe deadlines is het van belang dat een productie in alle gevallen op tijd afkomt. Als je dit als team kan waarmaken dan schept dit een vertrouwensband met de klant. Bovendien kan je als enkeling niet méér werken dan er uren in een dag zitten. Bij last-minute revisies is het dus van belang dat een ander teamlid dit snel kan oppakken.

LAB-3 ontstond dus al snel als paraplu van meerdere freelancers waarbij opdrachten werden overgedragen naar elkaar in tijden van overvloed. Iedereen heeft zijn eigen studio en haalt zelf opdrachten binnen. Langzamerhand is het team uitgegroeid met music-supervisors, componisten en sound-designers tot een team van 10 man.

De taakverdeling

Met zo’n grote groep is het belangrijk om een goede workflow te handhaven en taken te verdelen. Sterker nog, taken moeten niet alleen verdeeld worden, maar men moet zich ook verantwoordelijk voelen voor die taak. In een team wordt al snel duidelijk wie goed is in bepaalde taken en waar ieders interesses liggen. Het gevaar is dus dat dezelfde klusjes telkens bij dezelfde personen terecht komen, simpelweg omdat ze daar goed in zijn. Dat wil niet zeggen dat diegene dat ook daadwerkelijk plezierig werk vindt. Bij LAB-3 hebben ze daar een oplossing voor gevonden door te werken in teams. Elk team krijgt een bepaalde taak met zijn eigen verantwoordelijkheid.

Er is bijvoorbeeld een team dat zich bezighoudt met de workflow optimalisatie vanaf het eerste telefoontje met de klant tot aan het aanleveren van de master. Daarnaast is er een tech-team dat studioproblemen oplost en de techniek verbetert. Een socialmedia-team zorgt voor de branding naar de buitenwereld.

Elke maandag tussen half tien en half elf komen alle teams bij elkaar om zaken te bespreken en feedback te geven op elkaars werk. Af en toe worden er mix sessies gehouden waarbij iedereen dezelfde mix maakt om van elkaar te leren. Daarnaast werkt iedereen met een belangrijk stukje administratiesoftware genaamd Filemaker. Het is belangrijk dat iedereen op elk moment van de dag alle informatie van een opdracht meekrijgt. Filemaker in combinatie met het programma Twist is een goede manier om iedereen op de hoogte te houden van alle opdrachten.

Bij het uitvoeren van elke taak maakt iedereen notities bij zijn lopende projecten. Pro Tools projecten en audio- en videobestanden worden allemaal gesynchroniseerd naar een lokale NAS-server waar iedereen toegang tot heeft. Elke computer in LAB-3 werkt met hetzelfde Pro Tools systeem en dezelfde plug-ins. Daarnaast zijn alle studio’s aan elkaar gekoppeld via Dante zodat een stem opname op de 1e verdieping makkelijk geregisseerd kan worden vanuit een studio op de begane grond.

Financieel

In het begin werkte ieder voor zich en stuurde men facturen naar elkaar via afgesproken percentages. Aan de andere kant zijn niet alle uren factureerbaar terwijl er wel werk wordt verricht, zoals bij het binnenhalen van een opdracht. LAB-3 reserveert daarom 10% in een pot voor allerlei doeleinden zoals broodjes voor de lunch, schoonmaakkosten, onderhoud van het pand en netwerkborrels. Tegenwoordig willen ze zelfs naar een reservering toe van 30%. Daarnaast komen er door de gevestigde naam van LAB-3 nu ook opdrachten binnen als gezamenlijk bedrijf en niet alleen gericht aan één bepaalde freelancer, waardoor er een meer traditionele bedrijfsfinanciering ontstaat.

Op de vraag of Jeroen ook wel eens opdrachten aanneemt die hij zelf minder interessant vindt gaf hij het volgende antwoord: “Als je een opdracht binnenkrijgt waar je zelf niets mee hebt kan je de opdracht wel altijd aannemen, zolang je maar iemand kent in je netwerk die dit wel kan. Dat is afhankelijk van hoe je wilt overkomen als bedrijf. Wil je een alleskunner worden? Of een specialist?”.

Samengevat

LAB-3 is een vooruitstrevend bedrijf dat nog maar 5 jaar bestaat maar desondanks enorm grote reclameopdrachten binnenhaalt. Het bedrijf heeft een goede oplossing gevonden om in een groot team effectief samen te werken en om te gaan met technische en praktische problemen. Bezoek gelijk even de website op http://www.lab-3.com/ en bekijk de indrukwekkende showreels waar elke mediacomponist wat van kan leren.

 

Modular Synthesis Getting Started Guide Book Mockup

Are you ready to dive into modular?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Ready to dive into Modular Synthesis?

Download this free 20-page guide and get started with modular synthesis. Whether you’re looking into hardware or software.
No strings attached, just patch cables! 😅

Modular Synthesis Getting Started Guide Book Mockup