Een interview met audio engineer Erik van der Horst
Op de hku kreeg ik een gastles van muziekproducent en studiotechnoloog Erik van der Horst. Zijn verhaal geeft maar weer aan dat je op een heel andere plek kan eindigen dan je in het begin voor mogelijk hebt.
Erik van der Horst is begonnen als compositie student aan de HKU. Destijds had hij weinig ervaring in het compositieproces en naast het spelen van basgitaar had hij weinig muziektheoretische kennis. Dit was voor Erik een reden om juist verder te gaan als compositie student om meer over het proces te weten te komen. Hij kocht boeken en begon zich suf te lezen en vroeg collega studenten zo vaak mogelijk om hulp.
Tijd voor verandering
Toen Erik uiteindelijk in het 4e jaar terecht kwam besefte hij dat compositie toch niet echt iets voor hem was. In het 4e jaar is Erik zich gaan richten op het opnemen en het produceren van bands. Na zijn afstuderen heeft hij een tussenjaar genomen om daarna bij de HKU een master in productietechnologie te volgen. Tijdens zijn master heeft Erik zich als doel gesteld om 3 EP’s te produceren en op te nemen.
Toen het einde van zijn carrière bij de HKU naderde is Erik rond gaan bellen, op zoek naar werk, bij een opname studio. Als je dan toch op zoek bent naar werk, waarom zou je niet gewoon een telefoontje plegen naar de enige echte Ronald Prent van de wereldberoemde wisseloord studio’s?
Durf te vragen
Toen Erik, Ronald aan de telefoon kreeg was de modernisering van wisseloord nog in gang en werd er verteld dat hij over een maand terug moest bellen. Een maand later belde Erik opnieuw op en hoorde van Ronald dat de verbouwing niet opschoot en dat hij het over 2 maanden opnieuw moest proberen.
Dit ging zo nog een tijdje door totdat Erik 8 maanden later een telefoontje kreeg van Ronald Prent dat ze iemand nodig hadden. De kelder van het pand was namelijk volledig ondergelopen met water en moest worden droog gepompt. Erik zag dit als een kans en zei meteen ‘ja’ op dit klusje. Erik had bovendien het geluk dat hij al eerder bij een aannemer had gewerkt en dus enige bouwervaring had.
Toen de verbouwing eindelijk klaar was mocht Erik helpen als ‘assistent-engineer’. Hij moest zich bezighouden met het plaatsen van microfoons, het patchen van kabels, onderhoud van de mixer en het oplossen van technische problemen. Het allerbelangrijkste van zijn taak als assistent-engineer is dat hij mocht meekijken met de grootste audio engineers op aarde. Dit leidde ertoe dat hij zich ontwikkelde tot junior audio engineer waardoor hij zelfstandig opnames en mixages mocht maken in de wisseloord studio’s.
Het mixproces doet hij tegenwoordig steeds vaker in zijn thuis-studio waar hij in het gezelschap is van zijn vrouw en 2 kinderen.