Houd je luisteraars geïnteresseerd
De afgelopen weken heb ik elektronische muziek, en met name housemuziek, geanalyseerd. Hoewel housemuziek veel sub stromingen heeft, gebruiken alle vormen van house met een lengte tussen de 4 en 9 minuten verschillende manieren om de luisteraars geïnteresseerd te houden.
Een vaak gebruikte arrangeertechniek in elektronische muziek is het introduceren van een nieuw element elke 4, 8 of 16 maten. Het interessante is dat mensen verwachten dat er iets nieuws gebeurd na een even aantal maten. Dankzij verschillende duidelijke en meer subtiele hints hoeven luisteraars niet eens te tellen om te weten wanneer het volgende deel begint.
Overgangs cues
Een van deze hints is de akkoordprogressie die zich elke 4 maten herhaalt. Nadat we eenmaal de progressie gehoord hebben verwachten we dat dit patroon hetzelfde blijft. Een onderbreking van het patroon duidt op een structurele verandering, bijvoorbeeld van couplet naar refrein. Het samenspel tussen het herhalen en onderbreken van patronen zorgt ervoor dat mensen blijven luisteren. Veranderingen aanbrengen wanneer mensen dat het minst verwachten is een krachtige manier om je luisteraars geïnteresseerd te houden.
Een subtiele hint kan een kickdrum zijn die qua lengte wordt ingekort op de 8e maat. Een omgekeerde crash introduceert de eerste maat van het volgende deel. De baspartij die even een octaaf omhoog springt of een handklap verdronken in galm. Incidentele effecten spelen een belangrijke rol om het nummer interessant te houden. Vooral bij instrumentele muziek waar er geen tekst of melodie is om je luisteraars geïnteresseerd te houden. Luisteren naar 8 maten muziek kan heel saai worden als er geen ontwikkeling in zit. Daarom kunnen halverwege de frase van 8 maten effecten worden toegevoegd om het gat op te vullen.
Voorkom statische ‘loops’
Je moet statische ‘loops’ zo veel mogelijk vermeiden en soms betekend dat het introduceren van een nieuw element op een andere plek dan de eerste tel van de eerste maat. En wat als je nou klankmatige aanpassingen doet aan de geluiden die er al zijn? Het filteren van geluiden over de tijd wordt veel gebruikt om beweging aan een deel toe voegen. Het plaatsen van percussie elementen in het stereobeeld zorgt ook voor beweging. Maar onthoud wel dat contrast het belangrijkste gereedschap is. Af en toe de galm bewust hard zetten of het verdubbelen van hi-hat patronen zorgt voor contrast aan je anders statische frase.
Spelen met een synthesizer en willekeurig aan knoppen draaien kan hele interessante klanken opleveren. Waarom neem je deze parameter veranderingen niet op om interessante ontwikkelingen toe te voegen aan je geluiden en om een menselijke feel aan te brengen? Met een hardware synthesizer is dit wat makkelijk omdat je fysieke knoppen hebt, maar hetzelfde effect kan ook softwarematig bereikt worden met behulp van een midi controller. De cutoff van een filter ligt het meest voor de hand maar ook het bewerken van de attack en release parameters kan zeer interessante klanken opleveren. Sommige synthesizers kunnen zelfs vloeiend van het ene naar het andere geluid overgaan door middel van een ‘morph’ functie.
Polyritmiek
Probeer ook eens om je ritmische patronen af en toe te veranderen. Je hoeft niet elke offbeat een open hihat te gebruiken. Probeer er voor de verandering eens 3 per maat te gebruiken. Interessante patronen ontstaan wanneer je een ritme van 3 maten combineert met een ritme van 4 maten, dit wordt ook wel polyritmiek genoemd. Of probeer eens om je percussie patroon een 8e tel te verschuiven en kijk wat er gebeurt.
Effecten toevoegen en automatiseren was toen ik net begon de laatste stap bij het produceren van een elektronisch nummer. Tegenwoordig is dit een van de eerste dingen die ik doe. Effecten zijn absoluut noodzakelijk om spanning en ontspanning vorm te geven. Ambient drones en andere subtiele achtergrond elementen voegen niet alleen interessante lagen toe, ze dragen ook veel bij aan de sfeer en het gevoel van het nummer.