How to make a guide track

Hoe maak je een guide track?

De kracht van een strakke guide track

Als je binnenkort de studio ingaat en je wil één instrument tegelijk opnemen dan is het noodzakelijk om een goede guide track te hebben. Zonder guidetrack kan de drummer, of welke muzikant dan ook als eerste moet inspelen, niet goed volgen waar hij zit in het nummer.

Als muzikant moet je namelijk reageren op het spel van je medemuzikanten. In een live opname kan iedereen elkaar goed zien en is de samenwerking vanzelfsprekend. Als je in je eentje met een koptelefoon moet gaan tellen om te weten waar je zit in het nummer dan gaat er toch echt een heel ander resultaat uitkomen dan wanneer je iedereen goed kan horen. Hier ligt de kracht van een goede guidetrack.

Wat is een guide track?How to make a guide track

De guidetrack is een simpele versie van het gerepeteerde nummer en bevat nét genoeg informatie om goed te kunnen volgen waar je bent. Ook zorgt de guidetrack ervoor dat je als muzikant goed in de groove rolt en dat je makkelijk de tijd kan bijhouden. Daarnaast dwingt het maken van een guidetrack je om alle muzikale keuzes vast te leggen zodat er tijdens de opnamedag geen discussies optreden over de te spelen partijen.

De elementen die een goede guidetrack bevat zijn als volgt:

  • Een zangpartij om de vorm te kunnen volgen. In het geval van instrumentale muziek is dit het melodie instrument.
  • Een akkoordpartij om de toonsoort en stemming te volgen. De akkoorden geven context aan de melodielijn en zorgen tegelijk voor een ritmisch en dynamisch houvast.

Meer is er niet nodig om een guidetrack in elkaar te zetten. Het is namelijk van belang dat de guidetrack goed te volgen is en daarom moet het simpel blijven. Mocht het nodig zijn kan je natuurlijk altijd extra cues toevoegen om bijvoorbeeld het verschil tussen couplet en refrein duidelijker te maken maar denk eraan dat de guidetrack uiteindelijk vervangen wordt. Het moet dus nooit zo zijn dat een guidetrack de spelende muzikant afleidt van zijn taak om een stevige basis neer te leggen.

Als je met een clicktrack gaat spelen zorg dan ook dat de guidetrack ritmisch strak is ingespeeld. Het kan helpen om ingewikkelde partijen te versimpelen. Pas hier wel mee op! De studiomuzikant volgt de guidetrack en bij hevige versimpeling kan dit een ander resultaat teweegbrengen dan de bedoeling is. Maak voordat je de studio ingaat dus altijd een oefenopname om te checken of de basis goed overeenkomt.

Less is more

Het maken van een guidetrack is niet zo moeilijk. Met een telefoonopname kan je al een heel eind komen. Er zijn tegenwoordig zelfs apps beschikbaar om overdubs op te nemen zodat je de losse sporen beschikbaar hebt om een goede monitormix te maken. De regel die altijd geldt en ook zeker voor het maken voor een guidetrack is “Less is more”. Succes bij het opnemen!

Modular Synthesis Getting Started Guide Book Mockup

Are you ready to dive into modular?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Ready to dive into Modular Synthesis?

Download this free 20-page guide and get started with modular synthesis. Whether you’re looking into hardware or software.
No strings attached, just patch cables! 😅

Modular Synthesis Getting Started Guide Book Mockup