Pre-Production

Hoe belangrijk is pre-productie?

Is pre-productie echt nodig?

Eindelijk is het zover, na wekenlang repeteren wordt het tijd om een studio op te zoeken. Studio tijd is echter kostbaar en dus is een goede voorbereiding noodzakelijk voor het gewenste eindresultaat.

De beatles vonden de studio een prettige werkomgeving en beweerden dat de tijdsdruk een zekere vorm van creativiteit teweegbracht. Dit is een leuk gegeven, maar met een krap budget is dit een gok die weinig mensen durven nemen.

Stel je voor dat je in de studio zit, te wachten op het ongrijpbare goed wat inspiratie heet, en het besluit niet op te dagen! Het is daarom handig om veel aandacht te vestigen op het pre-productie proces. Ik zal een kort overzicht geven van alle mogelijke zaken die in het pre-productie proces aan bod komen.

Pre-Production

Muzikale keuzes

Een producer luistert het nummer door en let op zaken als arrangement, vorm, songtekst, melodie en karakter. Er kan vaak veel verbeterd worden in de structuur van een nummer. Betekenisloze opvullende ideetjes kunnen worden weggelaten en ellenlange gitaarsolo’s kunnen worden ingekort om tot de kern van het nummer te komen. Een producer kan ook letten op het spel en of dit overeenkomt met de boodschap van het nummer.

Een gevoelig singer-songwriter liedje kan meer betekenis krijgen door voor een meer ingetogen fingerstyle benadering te kiezen. Een nummer kan meer impact krijgen door tijdens zachte delen nóg zachter te spelen en tijdens de climax nóg harder.

Als een band besluit overdubs te maken is het slim om goed na te denken over extra partijen. Waar normaalgesproken de gitarist overschakelt van zijn ritmische slagpartij naar een solopartij kan tijdens een opname natuurlijk de ritmepartij gewoon blijven doorspelen. Tijdens liveoptredens is er misschien maar één zangpartij maar in de studio kunnen er meerdere zangpartijen toegevoegd worden. Het is handig om van tevoren te experimenteren met deze partijen zodat je dit tijdens de opnamesessie niet hoeft te doen. Denk ook na over eventuele opvul partijen zoals kleine percussie, extra gitaar-riffs en synth pads.

Productionele keuzes

Dit kan zo simpel zijn als de keuze voor een bepaalde gitaar, versterker of bekkenset. Ook welke gitaareffecten gebruikt worden en hoe deze aansluiten bij de betekenis van het nummer hoort bij het productionele aspect. Het productionele aspect gaat dus vooral over de klankwereld die je wilt gebruiken bij de aankomende opname. Wil je bijvoorbeeld voor een zuivere opnametechniek gaan of maak je gebruik van veel samples. Vervang je de akoestische drumklanken voor elektronische of voeg je ze subtiel toe? Denk ook aan het dubbelen van partijen zoals een akoestische gitaarpartij naast de elektrische variant.

Is het de bedoeling dat de opnames bewerkt worden of moet de originele performance zo veel mogelijk overeind blijven? Ook kan er nagedacht worden over synthesizerklanken, soundscapes, zang effecten, galmgebruik en dergelijke. Het is noodzakelijk om hier van tevoren goed over na te denken zodat je in de studio snel en efficiënt aan de slag kunt.

Opnametechniek

Overleg met je bandleden welke opnametechniek jullie gaan gebruiken. Wil je alles in één take opnemen of begin je met de drums om daar de rest overheen op te nemen. Bedenk dat als je besluit om met drums te beginnen dat de drummer op zijn koptelefoon een backing track moet horen. Maak ook een keuze of je met een click wil spelen of zonder. Zonder click is het voor de producer heel lastig om goed te editen en ook voor de muzikanten die daarna een partij inspelen kan het lastig zijn.

Als laatste is het voor de producer en geluidstechnicus handig om een referentietrack te ontvangen. Dit is een nummer wat lijkt op het beoogde eindresultaat. Als je zo’n referentietrack opstuurt geef dan goed aan waar de producer op moet letten, bijvoorbeeld de drumklank, zang overdubs of het effectgebruik.

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!