Mix quickly

Het belang van deadlines

Meer tijd staat niet gelijk aan hogere kwaliteit

Wanneer je net begint met mixen lijkt het proces misschien overweldigend. Je hebt al die krachtige plugins tot je beschikking en wilt deze natuurlijk allemaal gebruiken. Misschien richt je je al snel op alle kleine details en voor je het weet ben je dagen of zelfs maanden verder.

Mijn eerste mixen gingen zeker op deze manier. Ik geloofde dat hoe meer tijd ik besteedde aan een mix des te beter het zou worden. Maar man, wat had ik dat verkeerd ingeschat! Ik heb inmiddels een manier gevonden om te mixen die altijd blijkt te werken.Mix quickly

Objectiviteit verdwijnt met de tijd

Wat als ik je vertelde dat mijn mixen die ik in een paar uur gemaakt had beter klonken dan de mixen waar ik dagenlang aan gewerkt had. Wij mensen, kunnen maar voor een beperkte tijd objectief blijven als we naar een nummer luisteren. Wanneer je voor een langere periode aan een nummer werkt verlies je steeds meer het grote geheel uit het oog.

Een leek luistert niet naar hoeveel compressie er op de snare zit of de hoeveelheid galm op de zang. Het valt hem alleen op als bijvoorbeeld de drums te hard zijn of als de gitaarsolo te schel is. Als je begint met het mixen van een nieuw nummer luister je ook op deze manier. Je begint met het opzetten van een volume balans en het wegwerken van schelle en modderige frequenties met een equalizer. Hoe langer je aan een track werkt, hoe meer je in de details duikt en hoe sneller je focus vertroebelt.

Beperk jezelf voor betere resultaten

Daarom is het zo belangrijk om jezelf een beperkte hoeveelheid tijd te geven om aan een mix te werken. Als je jezelf 4 uur geeft om te mixen, dan heb je alleen tijd om je te concentreren op de belangrijkste elementen. Dit is waar alle belangrijke verbetering gemaakt worden, niemand merkt die verzwakking van 0.4dB bij 432Hz op de racktom. Probeer te luisteren als iemand die het nummer voor het eerst hoort.

Deze werkmethode is lastig in het begin en het kost enige tijd om hieraan te wennen. Maar als je dit vaker doet, leer je om effici├źnter te mixen en sneller resultaten te boeken.

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!