Songwriting Focus

Hoe blijf je gefocust tijdens het songwriten?

Hoe blijf je gefocust tijdens het songwriten?

Dit is iets wat misschien niet voor de hand ligt, maar het hebben van een plek waar je zonder problemen en in rust kan werken is noodzakelijk om je muziek tot een hoger niveau te brengen. Muziek maken is een enorm creatief proces en vereist veel concentratie die behouden moet blijven. Je wilt niet steeds gestoord worden als de inspiratie komt opdagen.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik een tekst schrijf en ik hoor mensen praten op de achtergrond, als ik het journaal zie in mijn ooghoek en als ik mijn huis uit getrild wordt door bouwvakkers dan heb ik moeite met concentreren.

Dit is een grote reden waarom mensen graag in de studio werken. De studio is compleet geïsoleerd van de buitenwereld. Tenzij je een studio in je huis hebt zijn hier wat tips om geconcentreerd te werken.

Songwriting FocusHoe behoud je focus?

Je hebt misschien al een kamer in je huis waar je graag werkt, maar als je dat niet hebt probeer dan een bureau in je slaapkamer neer te zetten. Misschien heb je al een bureau op je kamer maar ligt het altijd vol met troep. Dit is geen ideale werkomgeving dus probeer je bureau op te ruimen en alleen het absoluut noodzakelijke te gebruiken.

Sluit alle ramen, zet je telefoon en televisie uit, sluit Facebook en Outlook en pak een kookwekker. Stel de wekker in voor een uur, of hoeveel minuten je beschikbaar hebt en ga aan het werk. Lezen over songwriting, mix technieken, microfoon reviews en dergelijke is interessant, maar het is niet te vergelijken met de hoeveelheid werk die je gedaan krijgt door er gewoon aan te beginnen. Vertel je huisgenoten dat je niet onderbroken wilt worden en ik verzeker je dat er resultaat geboekt wordt.

Nadat de wekker is afgegaan heb je een aantal zinnen geschreven en alhoewel je misschien nog lang niet klaar bent, zijn de creatieve sappen wel gaan stromen en heb je nu wat materiaal om mee te werken. Misschien ben je enorm geïnspireerd geraakt en heb je veel nieuwe ideeën om door te blijven werken. Zolang je geconcentreerd blijft in de tijd die je hebt, is er sprake van vooruitgang.

Efficiëntie en snelheid

Als je een instrument bespeeld probeer het dan vlakbij je bureau neer te zetten zodat je er makkelijk bij kan mocht het nodig zijn. Zet een microfoon en opnameapparatuur neer, klaar om op te nemen, zodat je al je ideeën gelijk vast kan leggen. Zorg ervoor dat al je apparatuur binnen handbereik is en dat alle kabels aangesloten zijn.

Het belangrijkste van resultaat boeken is dat je snel werkt. Wees niet te kritisch in dit stadium, daar is nu geen tijd voor. Gebruik je oren en je onderbuikgevoel. Het geeft niet dat je maar de helft of minder af krijgt, kijk niet terug maar ga door totdat de tijd erop zit.

Werken in een veilige en gecontroleerde omgeving als deze heeft voor mij al tientallen keren gewerkt. Koop een nieuw bureau als je toe bent aan verandering en verkoop spullen die je niet gebruikt. Ik gebruik deze manier van werken niet alleen voor het schrijven van teksten maar ook als ik mix. Meestal klinkt mijn mix die ik in 1 uur gemaakt hebt beter dan een mix waar ik 10 uur aan gewerkt heb. Te veel nadenken is je grootste vijand in dit stadium van muziek maken. Je kunt altijd op een later moment terugkeren om wijzigingen aan te brengen als je hier meer tijd voor hebt.

 

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!