Feedback Geven

Feedback geven is een kunst opzich

Iedereen luistert naar verschillende muziek. Net zoals sommige mensen graag sushi houden terwijl anderen mensen ervan walgen zijn er mensen die houden van je muziek wanneer anderen er een hekel aan hebben. Feedback geven aan andermans muziek kan snel uitlopen in een discussie over welke muzieksmaak het beste is. Waardevolle feedback geven is een kunst, net zoals de kunst van het componeren zelf.

Als je een vriend om zijn advies vraagt over je laatste nummer verwacht je dat dit nuttig is. Je wilt niet zoiets horen als “Dikke track gast, ga zo door!”. Natuurlijk is het leuk om te horen dat je vrienden je muziek tof vinden, maar je wordt er niet veel wijzer van. Wat je eigen wilt horen is constructieve feedback. Feedback Geven

Wees specifiek

Dus, als iemand jou vraagt om feedback te geven op zijn of haar laatste nummer, probeer dan specifiek en objectief te zijn. Begin altijd met een positieve opmerking. Er is altijd wel iets goeds te zeggen over een nummer, ook al heeft het nog een lange weg te gaan. Beginnen met een positieve opmerking verbind je met de persoon waarmee je praat waardoor jouw feedback als waardevol wordt ontvangen.

Nadat je iets positief hebt gezegd, denk dan na over de huidige fase waarin het project zich bevindt. Is het slechts een schets? Een demo-opname? Of komt het binnenkort uit? Feedback geven op de mix terwijl je zojuist naar een ruwe schets hebt geluisterd is niet heel nuttig. Het is slim om de persoon te vragen waar hij of zij feedback op verwacht.

Gebruik referenties

Probeer je feedback te koppelen aan algemeen bekende referenties. Als je bijvoorbeeld feedback geeft over een mix waar te weinig laag in zit, probeer dan een paar goed geproduceerde referenties op te noemen zodat de persoon zijn mix kan vergelijken. Door naar andere tracks te verwijzen, omzeil je je eigen subjectieve gedachten en gebruik je de ervaring van mensen die al professioneel in het werkveld actief zijn.

Als je denk dat het nummer een bepaalde richting op gaat, deel je gedachten en vraag of de persoon hetzelfde voelt. Het is altijd verstandig om te weten of jullie beiden over hetzelfde spreken. Wees voorzichtig met de termen die je gebruikt. Ruw, helder, zacht of groovy zijn termen die niet noodzakelijkerwijs in beton gegoten zijn en hun betekenis kan van persoon tot persoon verschillen. Probeer je daarom te houden aan theoretische of wetenschappelijke termen zoals 8e noot shuffle of alles tussen de 100Hz en 400Hz in.

Wat is het doel?

Gebruik algemene parameters zoals contrast, dynamiek, ritmische dichtheid, vorm, arrangeertechnieken en dergelijke. Maar houdt altijd het doel van de muziek in gedachten. Als je de kans zou krijgen om dit nummer te bewerken, dan zou je het waarschijnlijk een compleet andere richting op duwen dan wat de originele maker in gedachten had. Relateer je altijd aan zijn bedoeling. Omdat 9 van de 10 nummers een couplet/ refrein structuur heeft, betekend niet dat dat voor dit nummer ook goed werkt. Door specifieke vragen te stellen leer je waarom bepaalde beslissingen zijn gemaakt en kan je daar gericht commentaar op geven.

Je hoeft de persoon niet te overtuigen om alles op jouw manier uit te werken. Het gaat erom dat je opties aankaart zodat hij zijn eigen mening kan vormen. Uiteindelijk begint iedereen ergens en door waardevolle feedback te geven, help je die persoon om snel vooruitgang te boeken.

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!