Benefits of Hardware Synthesizers

De voordelen van hardware synthesizers

Software v.s. hardware synthesizers

In een grijs verleden, toen computers niets meer waren dan veredelde rekenmachines. Wat ze trouwens nog steeds zijn, alleen wat krachtiger. Moesten muziekproducers en muzikanten met hardware apparaten werken om geluiden te creëren. Dan heb ik het over hardware synthesizers, samplers en effect apparaten.

Het merendeel van de muziekproducers, vooral elektronische muziekproducers, gebruikt tegenwoordig vrijwel alleen software. Gevestigde producers hebben waarschijnlijk nog wat hardware synthesizers liggen, maar helaas is alles wat ze nu doen stof verzamelen. De meeste producers zeggen dat software gewoon minder gedoe is en dat je honderden exemplaren van dezelfde synthesizers tegelijk kan gebruiken. Elke parameter kan per project worden geautomatiseerd en opgeslagen en bovendien draait alles op niets meer dan een laptop.

Sommige zeggen dat hardware is verouderd en dat elk geluid toch wel beschikbaar is als samples of software emulatie. Waarom zou je geld uitgeven aan enorme hardware apparaten die veel ruimte in beslag nemen terwijl alles wat je nodig hebt al in software verkrijgbaar is? Benefits of Hardware Synthesizers

Waarom zou je hardware gebruiken?

Er zijn verschillende voordelen van hardware. Het grootste voordeel is de mogelijkheid om met twee handen aan fysieke knoppen te draaien. Door deze directe interactie ben je meer geneigd om tot nieuwe inzichten te komen dan wanneer je alleen een muis gebruikt. Je moet goed nadenken over welke geluiden je wilt gebruiken en hoe je deze inzet in je producties. De meeste synthesizers en effect apparatuur hebben slechts één mono-uitgang of, als je geluk hebt, een stereo-uitgang. Dit betekend dat je elke partij gelijk moet opnemen als je hetzelfde apparaat meerdere keren wil gebruiken.

Maar waarom is dit een voordeel? Nou, creativiteit gedijt bij beperking. Het dwingt je om keuzes in de speelwijze en de klank vast te leggen. In de computer kan je instellingen aanpassen tot je een ons weegt en daarnaast kan je elke stap die je zet ongedaan maken. Opties open laten om er laten nog eens naar te kijken lijkt op het eerste gezicht flexibel, maar uiteindelijk stel je keuzes uit wat de voortgang in de weg zit. Met hardware neem je simpelweg op en is het klaar.

Een ander verschil is de geluidskwaliteit van hardware synth’s en effecten. En dan heb ik het niet meteen over de bekende klassieke buizencompressors en eq’s. Zelfs goedkope gitaarpedaaltjes en jaren 90 synth’s kunnen interessante klanken opleveren. Sommige apparaten hebben destijds duizenden guldens gekocht maar zijn tegenwoordig voor een habbekrats te verkrijgen. En alleen omdat het goedkoop is, wil dat nog niet zeggen dat het niet bruikbaar is.

Hardware hoeft niet duur te zijn

Ik heb ooit een goedkoop analoog delay-pedaaltje gekocht voor niet meer dan 30 euro en het ruist als een malle. Vergeleken met het digitale domein waar er vrijwel geen ruis te vinden is, vooral bij in-the-box dance producties, kan deze analoge ruis weer wat leven in je producties blazen. Als je op analoge tape opneemt dan is een van je grootste zorgen om boven de ruisvloer te blijven. Maar als je te hard opneemt dan vervorm je het signaal weer. Analoge bandopnames hadden bovendien niet al te veel informatie in het hoog, maar het zijn nou juist deze technische problemen die in onze oren muzikaal klinken. Waarom zouden er anders honderden tape emulatie plugins bestaan?

Hardware apparatuur bestaat niet uit eentjes en nullen. Zelfs als je een digitale synth zoals een DX7 van Yamaha hebt dan zijn er nog steeds echte componenten gebruikt die niet met software te benaderen zijn. Denk aan digitaal naar analoog converters die technisch best wel slecht zijn, vergeleken met de huidige standaarden. Maar deze mankementen geven de hardware nou juist karakter.

Voeg leven en karakter toe aan je producties

Niemand wil luisteren naar een tot in de puntjes perfect bewerkte zangopname, dat zou enorm saai zijn. We moeten variatie horen, de kleine ‘gebreken’ maken muziek menselijk. Door hardware te gebruiken, kan je meer karakter en leven stoppen in je producties. En het is helemaal niet moeilijk om hardware in de moderne productiestudio te implementeren.

De meeste hardware synthesizers hebben de mogelijkheid om midi-informatie te verzenden en ontvangen. Zelfs vintage apparatuur kan achteraf worden uitgerust met midi uitbreidingen ontwikkeld door bedrijven als Kenton. Er zijn softwarefabrikanten die plugin controllers maken voor hardware synthesizers. Met deze plugins kan je parameters automatiseren en krijg je controle over functies wat normaalgesproken niet eens mogelijk is. Je kan zelfs presets opslaan in je DAW. Dit is de perfecte hybride oplossing voor moderne muziekproductie.

En voor degenen die zeggen dat klassieke synth geluiden gedateerd zijn. Kijk naar de enorme rage omtrent jaren 80 geluiden in moderne muziekproducties. Het is jouw taak als producer om deze geluiden op een creatieve manier te gebruiken en om ze te versmelten met moderne software plugins. Op deze manier ervaar je het beste van twee werelden. Misschien maak je er zelfs je eigen unieke sound van.

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!