Wat is een elektronische muziekproducer?
Eerder heb ik het gehad over coachende muziekproducers en producer/engineers. Vandaag wil ik het hebben over misschien wel de bekendste soort muziekproducer: de elektronische muziek producer.
Dankzij technologische ontwikkelingen konden musici hun muziek volledig ‘in the box’ produceren. Ze schreven, arrangeerden en maakten niet allee hun eigen geluiden maar mixen werd ook een belangrijk onderdeel van het spel. Door uitsluitend op een computer te werken, werd een non-lineaire werkwijze in het leven geroepen. Geluiden konden elk moment veranderd worden en noten konden overal en nergens geplaatst worden.
Een computer kan partijen spelen die geen enkel mens ooit zou kunnen spelen. Robotisch getimede uitvoeringen en razendsnelle drumbeats vormden een geheel nieuw tijdperk van muziekgenres als jungle en drum & bass. Met alle mogelijkheden die een computer kon bieden, kwamen er overal en nergens nieuwe stijlen tevoorschijn. Harmonie, ritme en akkoorden waren niet langer meer de enige parameters. ‘Sound’ werd een grote factor bij het definiëren van een oneindige lijst van nieuwe artiesten en producers.
Een eenmanstaak
Met een computer in het hart van de studio begon muziekproductie de taak van een enkeling te worden. Alles zelf doen opent heel wat mogelijkheden, maar het heeft ook een enorme impact op je creatieve workflow. Het is lastig om objectief te blijven als je alles zelf doet, je raakt gemakkelijk verdwaald in allerlei kleine details.
De meeste elektronische muziekproducers mixen tussendoor. Maar niet iedereen weet dat mixen eigenlijk begint bij het geluidsontwerp. Net als bij het opnemen van instrumenten begint het mixen bij de bron. Geluiden inspireren composities meer dan al het andere met elektronische muziek en het is erg moeilijk om onderscheid te makken tussen deze twee. Het is onmogelijk om een song te componeren zonder je op een of andere manier bezig te houden met hoe het gaat klinken.
Stel grenzen voor jezelf op
Omdat compositie, geluidsontwerp, productie en mixen zo met elkaar verweven zijn, kan het helpen om grenzen voor jezelf te stellen en ontwerpfasen uit te splitsen. Hoewel het opsplitsen van compositie en productie onmogelijk is met elektronische muziek, zou je wel geluiden kunnen creëren voordat je begint met het schrijven van een nummer.
Met speciale sound design sessies richt je je op bepaalde technieken en hoef je niet per sé rekening te houden met een bepaald genre. Met elektronische muziek is het makkelijk te verdwalen in muzikale formules, maar om echt een eigen unieke stijl te creëren, moet je verder kijken dan de stilistische grenzen. Wees niet bang om te experimenteren. Denk na over de manier waarop je werkt en stel jezelf de vraag: “waarom werk ik op deze manier, en wat kan ik nu eens anders doen?”.
Sla presets op en organiseer deze in makkelijk toegankelijke folder structuren. Doe eens gek met automatiseren en neem alles op wat je doet. Converteer drumgeluiden naar audio en bounce alles naar je eigen sample bibliotheek. Door nieuwe geluiden klaar te hebben elke keer als je een nieuw project opstart, zal je niet alleen geïnspireerd raken maar zal je merken dat het een stuk sneller werkt. Je creatieve componeer flow wordt niet onderbroken door uren te spenderen aan het maken van de perfecte kickdrum.
Plan aparte sesses in
Ook al mix je terwijl je bezig bent bij het maken van elektronische muziek, kan het nog steeds helpen om een aparte mix sessie in te plannen. Wanneer je nummer klaar is exporteer je alle ‘stems’ en importeer je deze in een nieuw project. Houdt gegroepeerde instrumenten bij elkaar en exporteer ze als één stereobestand. Verwijder je plugins niet vóór het exporteren en zorg ervoor dat je sidechain instellingen worden meegenomen.
Wanneer alles is vastgelegd in audio, ga je anders nadenken over de geluiden die je hebt gemaakt en met name hoe ze met elkaar samenwerken. Probeer te mixen zoals je elk ander nummer zou mixen en maak een song die leeft en ademt als één geheel. Zet je mix hoed op en probeer echt te denken als een mix engineer. Het splitsen van rollen als deze kan ervoor zorgen dat je anders gaat kijken naar je muziekproducties, vooral als je wat tijd overlaat tussen het ontwerpen van geluiden, het produceren en het mixen.