Show Lighting

Creatieve Technici

Technici zijn ook creatief!

Iedereen weet dat muzikanten enorm creatief zijn. Het beeld van een technicus is al snel iemand die altijd met kabels en elektronica in de weer is. Iemand die natuurkundig inzicht heeft en met een soldeerbout overweg kan. Maar als je gaat kijken naar technici in het werkveld zijn ze heel goed met muzikanten te vergelijken. Technici zijn namelijk net zo creatief!

Ik zal een voorbeeld uit mijn eigen praktijk geven. Ik was laatst een lichtdienst aan het draaien op een drum & bass feest. 4 uur lang heb ik besteed aan het bedenken van een lichtplan, het ophangen en aansluiten van lampen en het programmeren van de lichttafel. Ik werkte met 2 collega’s namelijk een VJ en een laser technicus. Tot 5 minuten voor openingstijd waren zij bezig met het stellen van beamers, het oplossen van computerproblemen en het patchen van netwerkkabels.

Show LightingKleuren matchen

Nadat alle problemen waren opgelost en de gasten langzaam binnen druppelden vroeg ik aan de VJ hoe hij om wilde gaan met kleuren. De LJ en VJ moeten namelijk het kleurgebruik op elkaar afstemmen om geen last van het kermiseffect te krijgen. De VJ zij dat hij mij makkelijk kon volgen en dat hij dat geen probleem vond. Ik had zelf ook net zo goed de VJ kunnen volgen maar dit was de afspraak.

Halverwege de avond toen het PA je broekspijpen deed ritselen kwam de laser tech naar zijn werkplek. Ik was hem vergeten te vragen hoe hij omging met kleuren maar dit was geen enkel probleem. Toen de lasers zich bij het beeld en de lampen voegden bestond er een soort connectie. Er was een samenwerking tussen beeld, licht en lasers. Eén van ons veranderde kleur en de rest volgde of bleef hangen om contrast te creëren. Als de een het accent wilde leggen nam de ander afstand en dit ging zo de hele avond door. Ik besefte me toen dat dit precies hetzelfde aanvoelt als het spelen in een band. Alle partijen met ieder hun eigen identiteit komen samen om één geheel te vormen.

Licht technici zijn net drummers

Naast het technische opbouwen, programmeren en oplossen van problemen zijn technici tijdens de show enorm creatief. Op het moment dat ik achter een lichttafel sta voel ik me net een drummer. Ik volg de muziek en probeer deze zoveel mogelijk te versterken. Ik maak deel uit van een creatief geheel.

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!