Backup Your Backup

Backup Je Backup

Backup Je Backup

Het is al miljoenen keren eerder gezegd, maar ik zal het nog maar een keer herhalen. Maak een back-up van de back-up van je back-up. Als een digitaal bestand niet drie keer wordt geback-upt, bestaat het niet! Een harde schijf interesseert het niets als je vanmiddag belangrijke bestanden aan je klant moet leveren. Een harde schijf zal het op een gegeven moment begeven en weg is je werk.

Ik heb een tijd lang alleen maar handmatige back-ups op externe harde schijven gemaakt. Maar ze gingen uiteindelijk allemaal kapot. Ik had een betere manier nodig om mijn gegevens veilig en gemakkelijk te bewaren. Het werd tijd om te investeren in een NAS. Een NAS, ofwel Network-Attached Storage, is een microcomputer die 24/7 aanstaat en meerde harde schijven of SSD’s herbergt.

Een NAS kan je op meerdere manieren gebruiken maar ik gebruik hem voornamelijk als persoonlijke Cloud. Waarom zou ik voor een Dropbox account betalen als ik thuis zelf mijn eigen Cloud kan beheren? Een goede NAS is makkelijk om te installeren en enorm stabiel. Ik heb een NAS van Synology gekozen omdat deze regelmatig nieuwe software updates krijgt, een hoop handig apps heeft voor extra functionaliteit en omdat deze buitengewoon betrouwbaar zijn.

Een netwerk opzetten is makkelijker dan je denkt Backup Je Backup

Om een NAS in te stellen heb je wel wat basale computervaardigheden nodig. Het opzetten van netwerken is eenvoudiger dan het op het eerste gezicht lijkt. De eenvoudigste manier is om een gedeelde map aan te maken zodat je met meerder computers in een thuisnetwerk, bestanden kan delen. Op deze manier kunnen er handmatige back-ups gemaakt worden zonder fysiek steeds een externe harde-schijf aan te sluiten. Ik wilde echter mappen synchroniseren met bestandversies, zodat ik naadloos kon schakelen tussen de setup op mijn pc en mijn laptop. Ik wilde ook toegang hebben tot mijn bestanden van overtal ter wereld en de mogelijkheid om bestanden met andere mensen te delen.

En dit is precies wat ik heb geïnstalleerd. Het koste me een paar weken om alles precies zo te laten werken als ik wilde, maar ik gebruik dit systeem nu al twee jaar en het heeft nog geen één keer vastgelopen. Voor grotere projecten zou ik zelfs nieuwe gebruikersaccounts kunnen maken, zodat meerdere mensen toegang krijgen tot bepaalde projectmappen. Ik was ook niet gebonden aan een uploadlimiet die bepaalde diensten als WeTransfer je wel opleggen.

Je hebt tenminste 3 backups nodig

Mijn Synology, de DS216J, heeft twee sleuven voor harde-schijven die ik heb gevuld met twee 2TB schijven. Deze schijven worden gespiegeld in Raid 0 modus, wat betekend dat als een schijf uitvalt, de andere kan worden gebruikt als failsafe. Als de NAS wordt gesloten of ik laat hem vallen dan zijn natuurlijk nog steeds mijn bestanden weg. Daarom is het van belang om eens in de zoveel tijd handmatig een back-up te maken van mijn oude projecten op externe harde schijven. Om echt trouw te blijven aan de regel van 3-backups moet er tenminste één back-up op een andere fysieke locatie worden opgeslagen. Als het huis afbrandt en je hebt alles op één locatie opgeslagen dan ben je nog steeds je bestanden kwijt.

Instellingen op de cloud zetten

Een voordeel van het gebruik van een Cloud service is dat ik nu alle instellingen, samples en presets van mijn DAW in één gedeelde map kan opslaan. Dit betekend dat ik toegang heb tot al mijn bestanden van zowel mijn desktop als mijn laptop en alles is volledig gespiegeld aan elkaar. Ik zou zelfs mijn dongles op de Disk Station kunnen aansluiten en met een speciale app kan ik toegang krijgen tot deze USB-apparaten over het netwerk. Ik zou dan nooit meer iLoks en eLicensers van mijn laptop naar mijn desktop te hoeven omprikken, maar dit vind ik persoonlijk niet erg want dan zou ik ten alle tijden internettoegang moeten hebben.

Als je je echt wilt gedragen als professionele producer of audio engineer, dan is het hebben van back-ups de eerste stap naar succes. Waarom maak je je leven niet tegelijkertijd gemakkelijk en laat je deze back-ups automatisch door een computer uitvoeren?

Are you ready to level up your production quality?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more

Are you ready to release?

Download this free 6-step guide and get your music sounding better than ever before!