Deel je DAW projecten op de juiste manier
Nu digitale audio workstations steeds goedkoper worden is het voor muzikanten eenvoudig om zelf demo producties in elkaar te zetten. Zeker nu alle mac’s standaard met garageband geleverd worden en reaper gratis te gebruiken is.
Als je als band met een producer aan de slag gaat voor een nieuw album dan is de kans klein dat hij dezelfde DAW gebruikt. Wat als je al tevreden bent met de sounds, effecten en loops die je had gemaakt tijdens de demo opname, maar de producer heeft geen toegang tot dezelfde software?
Exporteren van audio bestanden
Gelukkig zijn er een aantal bestandsformaten die universeel bruikbaar zijn. Denk aan audiobestanden als WAV en AIFF maar ook midi en presets van software synth’s. Mocht je bestanden willen overhandigen aan een producer dan moet je bij een aantal zaken stilstaan. Voor de specifieke instructies van elke DAW verwijs ik je door naar de handleiding. Wel zal ik een aantal belangrijke punten opsommen om overdrachtsfouten te voorkomen.
1. Check je niveaus
Als je losse audiosporen wilt exporteren kijk dan eerst naar hoeveel headroom je hebt. Binnenin je DAW is het geen probleem om af en toe wat boven 0dB te pieken. Als je echter gaat exporteren wordt dit wel een probleem, zet je fader dus wat lager en houd tussen de 10dB en 6 dB ruimte over om pieken op te vangen.
2. Controleer je edits
Check voordat je exporteert ook even of alle edits goed klinken. Het komt vaak genoeg voor dat ik audio binnenkrijg waarvan per ongeluk de eerste tel is afgeknipt of waarbij geen rekening wordt gehouden met de uitklank van een galm.
3. Bypass onnodige processing
Over galm en dergelijke effecten gesproken, exporteer dit alleen mee als je denkt dat het essentieel is voor de sound die je zoekt. Mocht je twijfelen, stuur dan een versie mét effecten en een versie zonder, zodat de producer of mix engineer zelf kan bepalen wat het beste werkt.
4. Exporteer vanaf het begin
In je DAW heb je misschien loops of samples gebruikt die niet vanaf maat 1 beginnen. Als je meerdere bestanden exporteert en later weer importeert, dan begint niet elk spoor op dezelfde plek. Maak er dus een gewoonte van om een leeg stuk audio op te nemen en dit te plaatsen aan het begin van je tijdlijn. Hierdoor beginnen alle sporen op dezelfde plek en hoeft niemand zich meer af te vragen waar die ene sample nou precies moet komen.
5. Gebruik de correcte samplerate en bit depth
Als je audio exporteert houdt dan de samplerate en bit depth van het project zelf aan. Als je met een samplerate van 44.1KHz werkt en een bit depth van 24 bit, exporteer dan ook zo. Maak daarnaast altijd gebruik van lossless audioformaten zoals WAV en AIFF.
6. Nummer je audio sporen
Een andere tip die vaak gebruik wordt bij het exporteren naar een mix engineer is dat je alle audiosporen nummert. Sommige DAW’s kunnen een prefix instellen maar bij andere zal je dit handmatig moeten doen. Bijna alle DAW’s sorteren audiosporen op alfabetische volgorde, dit maakt het voor de mix engineer overzichtelijk welke sporen bij elkaar horen.
7. Gebruik een duidelijke naamgeving
Als laatste is naamgeving enorm belangrijk. Ik kan het niet eens meer bijhouden hoe vaak ik audio binnenkreeg met de naam audio01, audio02 etc. Geef elk spoor een logische naam, wat voor instrument het is of welke functie het heeft. Als je stereosporen hebt kan je die zowel als stereo exporteren of als dual mono. Mocht je dual mono exporteren zet dan bij elk spoor een L of R zodat de producer weet waar hij elk spoor moet pannen.
Midi exporteren
Midi is een standaard sinds 1983 en elke DAW kent dit protocol. Als je samenwerkt met een producer is het handig om naast alle audio ook midi mee te sturen. Mocht de producer een sound willen veranderen dan hoeft hij het niet eerst weer opnieuw in te spelen. Voor midi geldt hetzelfde als bij audio: exporteer alles vanaf maat 1, tel 1. Dit betekent dat je de midi region door moet trekken tot aan het begin.
8. Voeg je midi clips samen
Als je midi informatie in je DAW hebt geknipt, geplakt en gekopieerd dan zijn er veel losse midibestanden. Wanneer je dit op deze manier exporteert dan interpreteert een andere DAW dit als aparte sporen, wat al snel een gigantische puzzel als gevolg heeft. Voeg voordat je alles exporteert dus even je midi regions samen. De meeste DAW’s hebben een of andere ‘glue tool’ waarmee je dit eenvoudig kunt uitvoeren.
9. Exporteer één midi bestand
Als je midi exporteert doe dit dan niet in losse midibestanden maar maak er één midifile van. Bij sommige DAW’s krijg je nog de keuze om midi type-0 of type-1 te exporteren. Bij type 0 wordt alle mididata van het hele project bij elkaar gecombineerd op één track. Bij type 1 staat de data op verschillende tracks. Type 1 is over het algemeen het makkelijkste te importeren.
Mocht je veel bestanden exporteren probeer dan al je materiaal in een nieuw project te openen om te controleren of alles goed gaat. Het is ook handig om een simpel tekstbestandje mee te sturen met daarin het tempo, de toonsoort en overige relevante informatie. Als je nog bepaalde ideeën hebt over de sound stuur dan gerust wat referentietracks mee.